Heb jij recht op de jobbonus? Check het hier

23/11/2022 | FR / NL

Verdien je minder van € 2.500? Dan heb je misschien recht op de jobbonus. Dit is een premie van de Vlaamse overheid die jaarlijks wordt uitbetaald vanaf eind 2022. Je moet in Vlaanderen wonen om er recht op te hebben, maar je mag wel in een ander gewest werken. Vanaf 2023 wordt de jobbonus uitgebreid. 

Hoeveel krijg je?

De hoogte van de jobbonus wordt berekend op basis van je inkomen van het vorige kalenderjaar.

  • Heb je een gemiddeld bruto voltijds maandinkomen van maximaal € 1.800? Dan ontvang je de volledige jobbonus van (netto) € 600 per jaar. Vanaf 2023 ontvang je vanaf € 1.950 de volledige jobbonus. 
  • Vanaf een bruto maandinkomen van € 1.800 daalt het bedrag geleidelijk tot minimum € 20 bij een gemiddeld bruto maandinkomen van € 2.499. Vanaf 2023 daalt dit geleidelijk tot minimum € 50 (je krijgt dus meer). 
  • Verdien je € 2.500 of meer? Dan heb je in 2022 geen recht meer op de jobbonus. Vanaf 2023 mag je maximaal € 2.900 verdienen en komen er dus meer mensen in aanmerking. 

Naast de uitbreiding van de jobbonus kondigde de Vlaamse regering ook aan dat werknemers die in 2021 gewerkt hebben een eenmalig een premie van € 100 zullen ontvangen.

Wat moet je doen? 

Je moet je rekeningnummer registreren bij de Vlaamse overheid. Vanaf dan wordt de bonus automatisch uitbetaald. Je zal hiervoor een brief ontvangen of je kan dit nu al via je Burgerprofiel doen. Alle informatie over de aanvraag en een check om te zien of je er recht op hebt vind je hier terug: https://www.vlaanderen.be/jobbonus 

Het doel van de jobbonus is om werknemers met een laag inkomen te ondersteunen en zo meer mensen te stimuleren om aan het werk te gaan. Dat is op zich een goede zaak! Toch is het jammer dat deze bonus door de overheid betaald wordt en niet door de werkgevers. De BBTK blijft zich inzetten voor hogere lonen! 

Opgelet voor Phishing! 

Er worden valse sms’jes verzonden over de jobbonus. Antwoord daar niet op en klik niet op de link. De Vlaamse overheid zal je enkel op papier of via e-box vragen je rekeningnummer te registreren, nooit via sms, Whatsapp of e-mail. 

Hulp nodig om je jobbonus aan te vragen? We zijn er om je te helpen. Contacteer ons hier.

Heb je nog vragen? Je kan altijd terecht bij je lokale BHV BBTK-afdeling: https://www.bbtkbhv.org

_______________

Meer informatie? Zie het pamflet hieronder. 


contact.headquarter

Place Rouppe | Rouppeplein 3
1000 Bruxelles | Brussel

contact.contactNumber

+32 2 519 72 11