candidate.card.title

candidate.card.description

De politiek die de handelssector te hulp schiet, is dat een goed idee?

30/03/2023 | FR / NL

Gisteren konden we in de krant lezen dat de directie van Colruyt had aangeklopt bij de minister van Werk, Pierre-Yves Dermagne, in verband met het dossier-Delhaize en de toekomst van de grootdistributie. Colruyt vraagt meer bepaald dat het systeem van de paritaire comités van de sector vereenvoudigd en “eerlijker” wordt. 

De minister staat blijkbaar wel open voor die vraag aangezien hij vorige week al de sociale partners van de verschillende pc’s hierover had aangesproken. In zijn antwoord aan de directie van Colruyt zei hij dat hij zich vragen stelde over de situatie van de bevoegde paritaire comités in de handelssector en over de oneerlijke concurrentie die daarmee gepaard gaat. Hij vraagt de sociale partners ook om hierover in dialoog te gaan. 

De BBTK is blij dat de politiek zoveel aandacht besteedt aan het dossier-Delhaize, aan de werking en de toekomst van de handelssector in België. 

Laten we wel wezen: de toekomst van de pc’s van de handel is een zaak van de sociale partners, we moeten de tijd nemen om de meest geschikte oplossingen te vinden voor de sector en dat omvat verschillende aspecten. 

We komen daar verder nog op terug. 

Het meest acute probleem in het dossier-Delhaize is dat de directie de toepassing kan negeren en zelfs omzeilen van een wet die de werknemers nochtans moet beschermen: de wet-Renault en het daarmee verbonden proces van informatie, overleg en onderhandeling. De directie kan ontkennen dat de franchisering van de winkels tot heel wat ontslagen zal leiden. Schandalig is het dat een directie op die manier zijn sociaal passief en elke vorm van onderhandeling aan de kant schuift. 

Dààr zou de politiek zich om moeten bekommeren, met een versterking van de wettelijke mechanismen die deze asociale spitsvondigheden voorkomen. Dàt is wat de werknemers nodig hebben!

Welke toekomst voor de paritaire comités? 

Wij communiceren liever niet met slogans of via de pers: de vakbonden vragen al meer dan 25 jaar om een debat over de harmonisering van de paritaire comités te houden. Jarenlang was hierover geen enkele dialoog met de werkgeversorganisaties mogelijk. Al te vaak worden de vakbonden afgeschilderd als te rigide. Ze krijgen het verwijt dat ze niets willen veranderen. Daartegenover staan (zoals nu bij Delhaize) gewetenloze werkgevers die aan de touwtjes trekken om sociale spitsvondigheden door te voeren: een verkapte herstructurering doorvoeren onder het mom van franchise. 

Dat werkgevers tussen paritaire comités gaan shoppen, is niet nieuw. Wij protesteren al een hele tijd tegen praktijken van sociale dumping bij sommige werkgevers die valse franchises doorvoeren of zelfstandigen die meerdere winkels uitbaten. Zo hoeven ze de lonen en sociale voordelen die onderhandeld zijn in de paritaire comités waar de vakbonden aanwezig zijn, niet uit te betalen en kunnen ze de sociale waarde steeds verder verlagen. 

We zijn dan ook blij te vernemen dat sommige werkgevers, zoals Colruyt, eindelijk inzien dat er nood is aan een dialoog over de werking van de handelssector in België. 

Naast het aspect van de paritaire comités zijn er ook nog andere fundamentele uitdagingen die aangepakt moeten worden. Door de maatschappelijke evoluties en de gewijzigde consumptiegewoonten is de handelssector de laatste jaren ingrijpend veranderd. Over belangrijke aspecten (zoals e-commerce, winkelen over de grens, concurrentie tussen winkelketens, druk op de arbeidsvoorwaarden, enz.) moet ook grondig en sereen gepraat worden. Al 10 jaar zijn we aan het knokken om een rondetafelconferentie over de toekomst van de handelssector met de werkgeversorganisaties te organiseren. Telkens we de werkgevers van de handelssector hierover aanspraken, werden we afgewimpeld.

De handelssector is stervende. We hopen dat de crisis bij Delhaize, de ontreddering van de duizenden werknemers en de vele signalen die we intussen hebben gegeven de werkgevers zullen doen inzien hoe dringend de situatie is. Op 17 april a.s. zullen de vakbonden hun eisenbundel aan de werkgevers overhandigen in het kader van de sectorale onderhandelingen. Diezelfde dag zal in Brussel een symbolische vakbondsactie worden gehouden waaraan werknemers uit de hele sector zullen deelnemen. 

De boodschap: er moet iets veranderen in de handel. Gedaan met sociale dumping in de sector. Dus, dames en heren werkgevers: laten we eindelijk rond de tafel gaan zitten om zonder taboe over alle thema’s te praten en de handelssector in België met al zijn werknemers een kans te geven. Nee tegen de uberisering van de sector. Kwaliteitsvolle tewerkstelling en mooie loopbanen moeten mogelijk zijn voor alle werknemers van de handel!

En de politici roepen we op om de bescherming van de werknemers, meer bepaald via de wet-Renault, te versterken zodat zich in de toekomst geen smerige wantoestanden met sociale spitsvondigheden zoals bij het “grote” Delhaize meer kunnen voordoen. 


contact.headquarter

Place Rouppe | Rouppeplein 3
1000 Bruxelles | Brussel

contact.contactNumber

+32 2 519 72 11